*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی
*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی

موشک‌های ایرانی بالاخره به قلب تل‌آویو رسیدند + عکس


موشک‌های ایرانی بالاخره به قلب تل‌آویو رسیدند + عکس
برای درک اهمیت موشکی همچون فجر 5 برای رزمندگان فلسطینی باید به این موضوع توجه کرد که تا پیش از این راکت دست ساز قسام به عنوان سلاح اصلی مقاومت فلسطین محسوب می شد که دارای بردی در حدود 13 کیلومتر بود و سر جنگی آن تنها 10 کیلوگرم وزن داشت.
  مشرق، چند روز از آغاز درگیری ها بین رزمندگان فلسطینی و ارتش رژیم اشغالگر قدس گذشته و در این چند روز رزمندگان مقاومت چندین ابتکار و حرکت تحسین برانگیز و جالب در بعد تسلیحات داشته که باعث ایجاد ترس و وحشتی غیر قابل وصف در بین صهیونیستها شده است. نباید از نطر دور داشت که رسیدن موشک های مبارزان فلسطینی به تل آویو و فراتر از آن، دستاورد کوچکی نیست که علی رغم همه محدودیت ها و تدابیر شدید صهیونیست ها به نتیجه رسیده است.

تسلیحات جدید مقاومت فلسطین که طی روزهای اخیر رونمایی و با موفقیت به هدف اصابت کرده موشک هایی مهم و استراتژیک است که ضمن گذشتن از گنبد پر ادعای اهنین، ذهنیت و اقتدار پوشالی امنیت تل آویو را هم در هم شکسته است.

موشک گراد

موشک گراد نام دیگری برای راکت انداز بسیار مشهور روسی سری " کاتیوشا " است؛ سلاحی که تقریبا در 5 قاره جهان یافت می شود. قدمت این سلاح روسی به سال 1941 میلادی و شروع تهاجم آلمان به شوروی سابق باز می گردد. در آن زمان دو سلاح روسی به عنوان شوکی مرگبار باعث کاهش سرعت پیشروی آلمان در خاک روسیه شد. یکی از این سلاح ها تانک تی – 34 و سلاح دیگر سامانه راکت انداز "کاتیوشا" بود. سربازان آلمانی به این سلاح لقب "ارگهای استالین" را داده بودند.

سامانه راکت انداز گراد

از زمان استفاده از کاتیوشا واژه جدیدی به عنوان "توپخانه راکتی" یا "توپخانه  موشکی" به ادبیات نظامی جهان اضافه شد. ارتش های جهان با مشاهده پتانسیل های بالا این سامانه از آن زمان به بعد به تولید نمونه های مشابه آن پرداختند. اصلی ترین نمونه از این گونه آتشبارها گونه 122 میلی متری با کد " BM-21 " است. برد این موشک در مدل اولیه در حدود 20 کیلومتر است. بر اساس اخبار واصله مقاومت فلسطین توانسته است برد این سامانه ها را افزایش داده و بر علیه شهرک نشینان و نقاط تجمع نظامیان صهیونیست از آن بهره ببرد.

در کل راکتهای سری گراد سلاح دقیقی به حساب نمی آیند اما می توان از آنها به عنوان یک گزینه بسیار مناسب برای زمین گیر کردن و دادن پاسخی رعب آور به متجاوزانی مثل صهیونیست ها استفاده کرد. هر راکت این سامانه به صورت استاندارد سر جنگی به وزن 20 کیلوگرم را حمل می کند که قدرت انفجاری خوبی را ایجاد می کند.

 ناصر 5

منابع فلسطینی از استفاده از گونه دیگری از راکتها در این درگیری ها با نام "ناصر 5 " خبر داده اند. یکی از تنها مختصاتی که از این راکت فلسطینی منتشر شده است بحث طول است که در حدود 2.5 متر اعلام شده است. با نگاهی به سلاح های جنبش حماس و اطلاعات موجود درباره آن، به نام راکت "قسام 4 " می رسیم که تقریبا طولی در همین حدود دارد.

سامانه راکتی قسام ساخت فلسطین

گمان بر این است که " ناصر 5 " در حقیقت گونه ای تازه از راکتهای سری قسام باشد که با سر جنگی حساس تر تولید شده است. این راکت بردی در حدود 10 تا 15 کیلومتر داشته و با سرجنگی 10 کیلوگرمی مسلح شده است. از این راکتها عمدتا برای حمله به شهرکهای صهیونیست نشین در مرز نوار غزه استفاده می شود.

راکت 107

این وسیله جدید از دیگر سلاح های فلسطینیان است که در درگیری های اخیر مورد استفاده قرار گرفته. بنا بر اعلام منابع فلسطینی برد این موشک در حدود 40 کیلومتر اعلام شده است. با نگاهی به اطلاعات موجود یک نام در این میان خودنمایی می کند و آن هم راکت " فجر 3 " است. این سیستم راکتی در طول دهه 1990 میلادی در ایران تکمیل شده است و منابع غربی معتقد هستند که در سالهای قبل به سوریه، حزب الله لبنان و جنبش حماس تحویل شده است.


نمونه ای از مدل های اولیه سامانه فجر

این راکت با طول 5.2 متر، کالیبر 240 میلی متر و بردی در بین 40 تا 45 کیلومتر یک سرجنگی به وزن 45 کیلوگرم را حمل می کند. به صورت استاندارد این سامانه از 12 پرتاب گر تشکیل شده است که معمولا توسط یک کامیون متوسط مثل سری 911 حمل می شود اما می توان پرتاب گرهای آن را به صورت تک تک و یا دوتایی نیز مورد استفاده قرار داد. با توجه به اعلام منابع فلسطینی درباره استفاده از راکت های فجر 5 ایران، بهره گیری از برادر کوچکتر این موشک نیز منطقی به نظر می رسد.

 ام 75

سلاح دیگر در تجهیزات جنبش حماس سامانه راکتی موسوم به " ام 75 " است. این سامانه نیز از جمله غافلگیری های حماس برای صهیونیستها بوده است که تا قبل از شروع این درگیری ها اطلاعاتی در مورد وجود همچنین سامانه ای در نوار غزه وجود نداشته است.

ابوعبیده سخنگوی جنبش حماس اخیرا اعلام کرده موشکی که در شهرک گوش حتسیون در نزدیکی قدس بر زمین فرود آمد، از این نوع بوده و پیامی به رژیم صهیونیستی بود مبنی بر اینکه دیگر هیچ نقطه ای از سرزمین های اشغالی از دست موشک های فلسطینی در امان نیست، عدد 75 در نام این موشک نشانگر میزان برد آن است.

مشخصات بیشتر و یا تصویری تا این لحظه از این موشک مخابره نشده است اما تنوع موشکی مورد استفاده توسط مبارزان فلسطینی، یک استراتژی موفق و مهم در غافلگیری و ضربه زدن به صهیونیست هاست.

فجر 5

اما مهمترین شگفتی حماس در جریان این درگیری ها استفاده از نمونه بومی موشک ایران فجر 5 است. این راکت ایرانی برای اولین بار پایتخت این رژیم جعلی را هدف قرار داده به صهیونیستها این پیام را داد که حتی پایتخت شما نیز در امان نیست. این سامانه ایرانی نیز در دهه 1990 میلادی و پس از راکتهای سری فجر 3 تکمیل شده و به نیروهای مسلح ایران تحویل شد. در مقایسه با سامانه " فجر 3 " پیشرفتهای خوبی بر روی فجر 5 اعمال شده است.

این سامانه راکتهایی با کالیبر 333 میلی متر را به مسافتی در حدود 80 کیلومتری پرتاب می کند.سر جنگی 175 کیلوگرمی این راکت می تواند برای هر هدف خصوصا در نقاطی مثل شهر تل آویو بسیار مخرب باشد .

به صورت استاندارد این راکتهای به صورت 4 تایی در کنار یک دیگر قرار گرفته و به وسیله یک کامیون حمل شده و از روی آن شلیک می شود. البته این امکان وجود دارد که هر کدام از این پرتاب گرها به صورت تکی و یا دوتایی به منظور سبک تر شدن و در نتیجه افزایش سهولت در تحرک مورد استفاده قرار گیرد.

سامانه فجر 5 در حال شلیک

باید به این نکته اشاره کرد که تا قبل از این درگیرها جنبش حماس تنها از دو سامانه راکتی گراد و قسام برای حمله به صهیونیستها بهره می برد اما با شروع درگیری اخیر جهان شاهد قدرت نمایی حماس در زمینه حملات راکتی بود که شاید بتوان گل سرسبد آنها را سامانه ایرانی فجر 5 اعلام کرد.

درگیری با سیستم فجر 5 برای سامانه هایی مثل گنبد آهنین بسیار مشکل تر است. دلیل این مسئله ارتفاع پروازی و سرعت بیشتر فجر 5 است. از سوی دیگر دقت فجر در اصابت به پارلمان رژیم صهیونیستی، اتفاقی است که باید در جای خود به آن پرداخت.

خمپاره اندازهای حماس

بر اساس گزارشات منتشره در منابع خبری، جنبش حماس از گونه ای از خمپاره ها با بردی بین 7 تا 10 کیلومتر استفاده می کند. با نگاهی به سامانه های خمپاره ای در جهان می توان متوجه شد که به احتمال زیاد این خمپاره از مدلهای 120 میلی متری است که بردی بین 7 تا 10 کیلومتر دارند.


خمپاره انداز 120 میلی متری مدل KRH 92 ارتش فنلاند

نیروهای مقاومت از این سلاح برای حمله به نقاطی نزدیک در اطراف مرز نوار غزه استفاده می کنند که حجم آتش نیز گزینه خوبی برای ارسال انبوه پاسخ ها به سمت متجاوزان است.

برای درک اهیمت راکتی همچون فجر 5 برای رزمندگان فلسطینی باید به این موضوع توجه کرد که تا پیش از این راکت دست ساز قسام به عنوان سلاح اصلی مقاومت فلسطین محسوب می شد و دارای بردی در حدود 13 کیلومتر بود که سر جنگی آن تنها 10 کیلوگرم وزن داشت. حال مبارزان فلسطینی به قابلیتی رسیده اند که اسرائیل حتی فکر آنرا هم نمی کرد.

موشک‌های فجر 5 که بی‌تردید از ابتدایی‌ترین موشک‌های ساخت جمهوری اسلامی محسوب می‌شود، قدرت رژیم صهیونیستی و سامانه دفاع ضدموشکی این رژیم و آنچه را که خود گنبد آهنین می‌نامندش به سخره گرفته است.

گنبد آهنینی که قرار بود اجازه اصابت هیچ موشکی به سرزمین‌های اشغالی را ندهد، هیچ دردی از صهیونیست‌ها دوا نکرده و تنها فرود صدها موشک فجر 5 را نظاره‌گر است. ناگفته پیداست که وقتی صهیونیست‌ها در تقابل با ابتدایی‌ترین موشک‌های تولید ایران با چنین چالش جدی مواجه می‌شوند، مقابل موشک‌های پیشرفته ساخت جمهوری اسلامی هیچ حرفی برای زدن نخواهند داشت و عملا محو خواهند شد.

زمانی که فجر 5، اسرائیل را با چنین چالشی مواجه می‌کند و غرب را برای حفظ امنیت‌ این رژیم به تکاپو می‌اندازد و معادلات منطقه‌ای را به نفع جمهوری اسلامی تغییر می‌دهد، به راستی موشک‌های نسل ژئو چه تاثیری بر قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی خواهند داشت؟


اولین سالگرد شهادت حسن طهرانی مقدم پدر موشکی ایران و رسیدن موشک های ایرانی به قلب رژیم صهیونیستی؛ جایی که این شهید بزرگوار و مبتکر ایرانی آرزوی نابودی آنرا داشت و طرحهای زیادی برای مصون ماندن میهن اسلامی از گزند بدخواهان انجام داد، بهانه خوبی است تا بار دیگر از تلاش های آن دانشمند پارسا یاد کنیم و به مبارزان فلسطینی نیز دست مریزاد بگوییم.

«تندر»؛ آخرین حلقه زنجیره قدرت کوبنده ایران در دریا



«تندر»؛ آخرین حلقه زنجیره قدرت کوبنده ایران در دریا

تصور این که هواناوهای ایرانی به پهپادهایی با قابلیت انجام عملیات هایی مانند جنگال و حمل مواد منفجره یا موشک برای ضربه زدن به دشمن، مجهز شده اند، این وسیله را به یک شناور مدرن و مجهز برای دفاع از مرزهای ایران و پاسخ دادن به حماقت دشمنان مبدل می سازد.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، هاورکرافت یا هاواناو یکی از جالب ترین تجهیزات نظامی در دنیای امروز به حساب می آیند که قادر هستند تجهیزات و نفرات مورد نظر را نه فقط بر روی آب و حتی بر روی مناطق ساحلی حمل کنند. برای کشوری مثل ایران با توجه به داشتن خطوط ساحلی بسیار طولانی و و فرورفتگی های بسیار زیاد در طول ساحلی خود که مناطق آبی کم عمق زیادی را شامل می شود داشتن ناوگانی از هواناواها بسیار جلوه کرده است.

در سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دو نوع هاواناو به خدمت نیروی دریایی ایران وارد شدند. مدلهای " SR.N6 " و " BH.7 " دو مدل هواناو ساخت کشور انگلستان بودند که به ایران وارد شده و به نوعی ستون فقرات یگان هواناو نیروی دریایی ایران تشکیل دادند.

در سالهای جنگ تحمیلی این یگان تلاش های بسیار زیادی را انجام داده و خصوصا در زمان محاصره آبادان نقش هاورکرافتها در زمینه رساندن آذوقه و نفرات به این شهر و حفظ توان مدافعین بسیار مهم و حیاتی بود.

در سالهای پس از جنگ تحمیلی اقداماتی در زمینه طراحی و ساخت هواناو های کوچکتر صورت گرفت که از آن سری می توان به مدل "یونس 6" اشاره کرد. البته واضح است که این شناور کوچک برای گشتهای ساحلی و نیروهای انتظامی کاربرد داشته و پاسخ گوی یگانی مثل نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.


یونس 6

در همین راستا در هفته ای که گذشت صنایع دفاعی ایران در اقدام جالب دیگری به معرفی هواناو "تندر" اقدام کرد. در نگاه اول بسیاری از بینندگان مجرب، این احتمال را مطرح می کنند که این هواناو در حقیقت همان " SR.N6 " انگلیسی است که این حدس تا حدی صحیح است. هواناو تندر بر اساس شکل ظاهری مدل انگلیسی طراحی شده است.

دلایل زیاد و منطقی را می توان برای این اقدام صنایع دفاع ایران مطرح کرد؛ هدر ندادن زمان برای طراحی و محاسبات جدید که مسلما بسیار زمان بر و گرانقیمت خواهد بود، آشنا بودن خدمه با این نوع از بدنه و چیدمان و در عین حال این مسئله که این نوع در کل در ایران آزمایش خود را پس داده و از هر نظر برای جغرافیای ایران مناسب است.

با توجه به شباهت های ظاهری می توان مشخصات و مختصات کلی این شناور را به این صورت اعلام کرد: وزن:11 تن، طول:17 متر،عرض: 8 متر، ارتفاع: 6.5 متر، سرعت:93 کیلومتر بر ساعت و برد 273 کیلومتر.

اما شاید این سوال پیش آید که اصولا چه تفاوتهایی میان تندر ایرانی و " SR.N6 " انگلیسی وجود دارد؟ بر اساس تصاویر موجود این شناور جدید به شکل سنگینی مسلح شده است. در سمتی از این هواناو پرتاب گرهای راکتهای 107 میلی متری و در طرف دیگر پرتاب گر موشک کروز ضد کشتی به چشم می خورد.

فراموش نکنیم ماموریت اصلی یک هواناو حمل نقل واحدهای تفنگ دار دریایی در جریان یک تهاجم آبی- خاکی است. حال تصور کنید که تندر ایرانی با ظرفیت حمل چیزی در حدود 60 نفر به تخلیه آنها در ساحل دشمن اقدام کند. در صورت رو به رو شدن با آتش بار دشمن در فاصله نزدیک، مسلم است که نیروهای تفنگدار که به تازگی به ساحل رسیده اند توان مقابله آنچنانی با این تهدید را ندارد و ممکن است به احتمال زیاد از بین رفته و یا تلفات سنگینی را متحمل شوند. به همین علت می توان با استفاده از راکت انداز ها آتش پشتیبانی خوبی را به صورت مستقل و بی نیاز هر واحد دیگری برای یگان های عملیاتی به وجود آورد.


هواناو ایرانی تندر

سلاح دیگری که بر روی این شناور قرار داده شده است موشک کروز ضد کشتی است. این موشک به نوعی یکی از بهترین سلاح های مقابله با دشمن در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به حساب می آید. برد این موشک می تواند از رادار موجی میلی متری که بر بالای هواناو نصب شده برای هدایت بهره ببرد. این موشک ها در مرحله بعدی برای هدایت از فناوری هدایت مادون قرمز و تلویزیونی استفاده می کند.

باید توجه داشت که هواناو یک شناور صد در صد نیست و می تواند بر روی خشکی نیز حرکت کند. نگاهی به خطوط سواحلی ایران و وجود مکان های بسیار زیاد برای اختفاء به "تندر" کمک می کند که یک پلتفورم مناسب برای انجام عملیاتهای غافلگیرانه بر علیه شناورهای متخاصم باشد. در حقیقت این شناور می تواند از تقریبا نقطه ای از خطوط سواحلی ایران برای چند لحظه کوتاه خارج شده و به شلیک اقدام کند. این مسئله تندر مسلح به موشک کروز را به یک وسیله بسیار مناسب برای انجام تاکتیک های نبرد نامتقارن تبدیل می کند.


تست زمینی هواناو تندر

اما یکی دیگر از توانایی های جالب موجود بر روی این شناور قابلیت پرتاب پهپاد از آن است. سردار وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان در مراسم بهره برداری از هواناو تندر صراحتا به این موضوع اشاره کرده و این قابلیت را به عنوان یکی از شاخصه های مهم این شناور ذکر کرده است.

امروزه پرنده های بدون سرنشین در انواع مختلف به بخشی جدایی ناپذیر از میادین نبرد بدل شده اند. واحد های بسیار گوناگونی از نیروهای مسلح ایران امروزه از پهپادها استفاده می کنند. اضافه شدن این پرنده ها به واحدهای شناور مثل هواناوها می توان توان بسیار خوب شناسایی را در اختیار خدمه خود شناور و همچنین نیروهایی که از هواناو به عنوان وسیله حمل و نقل استفاده می کنند قرار دهد.

تصور این که هواناوهای ایرانی به پهپادهایی با قابلیت انجام عملیات هایی مانند جنگال و حمل مواد منفجره یا موشک برای ضربه زدن به دشمن، مجهز شده اند، این وسیله را به یک شناور مدرن و مجهز برای دفاع از مرزهای ایران و پاسخ دادن به حماقت دشمنان مبدل می سازد.


تنوع پهپادی و قابلیت هایی که "برادران ایرانی ایوب" به دست آورده اند، اکنون با موفقیت روی هاورکرافت های ارتش نیز نصب شده که موضوعی مهم و قابل تامل محسوب می شود.

البته استفاده های غیر نظامی این شناور مثل حمل و نقل مسافر و یا نقش آمبولانس دریایی را نیز نباید از نظر دور داشت. در کره زمین نقاط بسیار زیادی وجود دارد که نیاز به وسیله ای این چنینی برای برآورده کردن نیازهای گوناگون در آن مشهود است.

در آخر ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که می توان با استفاده از فناوری بومی شده تولید هواناو اقداماتی فراتر از ساخت هواناو را در کشور صورت داد. در حال حاضر در کشور نروژ گونه از قایق های موشک انداز به اسم کلاس " skjold " را مورد استفاده قرار می دهد.

این شناور با استفاده از خصایص پنهانکاری طراحی شده است . اما با توجه به این مسئله که خطوط ساحلی کشور نروژ بسیار طولانی بوده و در بسیار از نقاط شامل فرو رفتگی ها و مناطق کم عمق است نیروی دریایی این کشور به شناوری نیاز داشت که بتواند نیاز به حرکت در این مناطق را حل کند.


این شناور نروژی در بخش کف خود از بالشتکهای هوا به مانند هاورکرافتها بهره می برد و می تواند در آبهایی تا عمق 3 متر نیز به با سرعت حرکت کرده و به شلیک موشک بپردازد. می توان از این طرح نیز الگو گرفته و به ساخت شناورهای رزمی با سیستم پیشرانه شبیه به هواناوها برای خطوط ساحلی ایران اقدام کرد.

به نظر می رسد با ساخت ناوچه های موشک انداز، ناوشکن (محافظ) جماران، قایق های تندرو و موشک انداز و اکنون هواناوهای پیشرفته و مجهز، زنجیره دفاعی ایران در دریا کامل شده و در زیرسطح و هوا نیز سامانه های مورد نیاز تدارک دیده شده است که در جای خود به آنها پرداخته خواهد شد.

عکس/ سامانه پدافندی "یازهرا3"

عکس/ سامانه پدافندی "یازهرا3"
سامانه های موشکی بهینه سازی شدهˈ یا زهرا 3ˈ، روز چهارشنبه و همزمان با سومین روز از رزمایش مشترک و سراسری مدافعان ˈآسمان ولایت 4ˈ با موفقیت آزمایش شد.

موشک اس 200 با موفقیت در رزمایش "ولایت 4"شلیک شد



موشک اس 200 با موفقیت در رزمایش "ولایت 4" در ایران شلیک شد




 

 نیروهای مسلح ایران در جریان رزمایش پدافندهوایی "ولایت 4" موشک اس 200 را با موفقیت شلیک کردند.



به گزارش خبرگزاری «ریا نووستی» به نقل از خبرگزاری "مهر"، "فرزاد اسماعیلی" فرمانده قرارگاه پدافند هوایی "خاتم الانبیاء" روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با اعلام اینکه در سومین روز رزمایش پدافندهوایی ولایت 4 سامانه موشک "اس 200" با موفقیت در بندر عباس پرتاب شد، اظهار داشت: "سامانه‌ا‌ی که امروز شلیک شد برای ارتفاع برد بلند طراحی شده است. همچنین برای مقابله با هواپیماهای استراتژیک و موشک‌های نیمه بالستیک در نظر گرفته شده است".

وی ادامه داد: "این سامانه توانایی نقطه زنی نیز دارد و علاوه بر کاربرد راهبردی در صحنه‌های تاکتیکی و عملیاتی عملکرد شایسته‌ای دارد چرا که علیرغم این که برای پهپادها طراحی شده بود اما توانست یک پهپاد جت را منهدم کند".

اسماعیلی همچنین در خصوص ویژگی‌های این سامانه اظهار داشت: "مهمترین ویژگی این سامانه ایجاد دفاع در عمق است".

همچنین روز جهارشنبه موشک های "قادر" با برد تا 200 کیلومتر و موشک های "الزهرا" که برای نابودی اهداف در ارتفاعات پایین در نظر گرفته شده، شلیک شدند.

یادآور می شود اس 200، سیستم موشکی دوربرد پدافند هوایی ساخت شوروی است که در سال 1967 میلادی طراحی شده و برای اصابت به اهداف هوایی در مسافت طولانی در نظر گرفته شده است.

رزمایش بزرگ ابعاد "ولایت 4" روز دوشنبه آغاز شده و مدت 7 روز ادامه خواهد داشت. یگان های ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در آن شرکت دارند.

آشنایی با سپر دفاع موشکی مسکو


آشنایی با سپر دفاع موشکی مسکو




در سال 1950 که تهدیدات هسته ای از سوی موشک های بالستیک قاره پیما (ICBM ) به وجود آمد که بخشی از برنامه سپر آهنین بودند اتحاد جماهیر شوروی برنامه فوق محرمانه ای را به منظور مقابل با آن آغاز کرد این برنامه در حقیقت اولین سیستم موثر ضد موشک های بالستیک را به وجود آورد. این برنامه فکر جدیدی نبود چرا که از سال 1946 ایالات متحده امریکا به دنبال ساخت سیستمی بود تا بتواند با آن با موشک های کوتاه برد مانند V-2 المانی را منهدم کند اما به نتیجه ای نرسید .این طرح در اتحاد جماهیر شوروی NII-4 نام گرفت و از سال 1953 رسما اغاز شد و در 17 اگوست 1956 از طرف هیئت وزیران اتحاد شوروی مورد تایید قرار گرفت



اولین سیستم کد A :



اولین ایستگاه پرتاب ازمایشی در محدوده Sary Shagan و در سواحل دریاچه Balkhash در قزاقستان ساخته شد تا برای ادامه طرح و آزمایشات ثانویه امکان سنجی شود اولین سیستم با کد A در سال 1959 ساخته شد. این سیستم دارای مجموعه راداری بود به نام Dunai-2 که دارای برد 1200 کیلومتر بوده و به نوعی طرح تحقیقاتی برای توسعه رادار های برد بلند نیز محسوب میشد....

ادامه مطلب ...